Apparaat compatibiliteit:

Waar staat EAN voor?

EAN, wat staat voor European Article Number, of in het Nederlands Europese Artikelnummer, is een wereldwijd erkende standaard voor het identificeren van producten met behulp van unieke numerieke codes. Deze codes worden ook wel EAN codes genoemd en vormen de basis van streepjescodes, die je vaak op productverpakkingen ziet. EAN-codes zijn een essentieel onderdeel van de supply chain en de detailhandel, en ze spelen een cruciale rol bij het vereenvoudigen van het beheer van productinformatie en het versnellen van het verkoopproces.

Deze code staat ook bekend als een streepjescode of barcode, omdat deze meestal op de buitenkant van productverpakkingen wordt afgedrukt en is omgezet in streepjes of een QR-code, wat de code geschikt maakt om te scannen.

De structuur van EAN-codes

EAN-codes bestaan uit een reeks cijfers die een specifiek product identificeren. Er zijn verschillende varianten van EAN-codes, waaronder 8-cijferige, 12-cijferige, 13-cijferige en 14-cijferige codes. Deze variëren in lengte, afhankelijk van de toepassing en het type product.

Een voorbeeld van een 13-cijferige EAN-code ziet er als volgt uit: 1234567890123. De eerste paar cijfers vertegenwoordigen het land of de regio van de fabrikant, gevolgd door de fabrikantencode en het productnummer. Deze unieke code helpt bij het identificeren van het product. Verder zorgt het ervoor dat het correct kan worden getraceerd in de supply chain.

De Rol van EAN-codes

Wanneer een product wordt vermeld op online marktplaatsen zoals Bol.com, moeten verkopers vaak de EAN-code van het product invullen. Deze codes stellen de platforms in staat om productinformatie snel en nauwkeurig te koppelen aan bestaande lijsten in hun databases.

Wanneer je als consument online winkelt, gebruik je ook indirect EAN-codes. Wanneer je een product scant met een mobiele app of een barcodelezer, leest deze eigenlijk de EAN-code om het product en de bijbehorende informatie op te halen. Dit versnelt het aankoopproces en zorgt ervoor dat je de juiste productdetails te zien krijgt.

GS1

EAN-codes worden beheerd door GS1. Dit is een wereldwijde non-profitorganisatie die verantwoordelijk is voor het vaststellen en onderhouden van normen voor barcode- en identificatiesystemen. GS1 zorgt ervoor dat EAN-codes wereldwijd uniek zijn en consistent worden toegepast, wat cruciaal is voor een naadloze werking in de supply chain en de detailhandel.

Moet ik elke productvariant een andere EAN geven?

Nee, het is niet altijd noodzakelijk om elke variant van een product een aparte barcode toe te kennen. Daarentegen hangt het wel af van verschillende factoren en bedrijfsspecifieke behoeften. De beslissing om al dan niet unieke barcodes toe te wijzen aan productvarianten kan variëren, en het is belangrijk om te begrijpen welke overwegingen hierbij een rol spelen.

Een van de belangrijkste overwegingen is de mate van differentiatie tussen de productvarianten. Als de varianten sterk van elkaar verschillen, bijvoorbeeld in termen van maat, of andere belangrijke kenmerken, kan het nuttig zijn om elk van hen een eigen barcode te geven. Dit vergemakkelijkt een nauwkeurige identificatie en bijhouden van voorraad, omdat elk product uniek kan worden geïdentificeerd.

Aan de andere kant, als de varianten slechts minimale verschillen vertonen en gemakkelijk als dezelfde soort product kunnen worden herkend, kan het efficiënter zijn om dezelfde EAN-code te delen. Dit kan vooral het geval zijn als het beheren van meerdere barcodes voor kleine variaties onpraktisch wordt.

Het is ook van belang om te overwegen hoe je producten worden verkocht en gedistribueerd. Als je producten via verschillende kanalen worden verspreid, zoals fysieke winkels en online platforms, kan het handig zijn om unieke barcodes toe te kennen. Dit om een correcte identificatie en registratie van verkopen op elk kanaal mogelijk te maken.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen pagina!