Apparaat compatibiliteit:

Wanneer we het hebben over zeevracht in de wereld van logistiek en transport, horen we vaak termen als LCL en FCL. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk, en wat zijn de voordelen en nadelen van elk?

Definitie van LCL

LCL staat voor “Less Than Container Load”, wat betekent dat niet de gehele container wordt gevuld met goederen van één eigenaar. In plaats daarvan worden producten van verschillende eigenaren in één container geladen. Dit is ideaal voor bedrijven of verladers die niet genoeg lading hebben om een volledige container te vullen. Aan de andere kant staat FCL, wat staat voor “Full Container Load”. Hierbij wordt de gehele container gevuld met goederen van slechts één partij.

Welke zeevracht producten zijn geschikt voor LCL?

Het type producten dat meestal via LCL wordt verzonden varieert, maar het zijn vaak goederen die niet bederfelijk zijn en geen volledige container nodig hebben. Voorbeelden zijn elektronica, kleding, speelgoed en huishoudelijke artikelen. Bederfelijke goederen of goederen die speciale opslagvereisten hebben, zoals temperatuurregeling, worden doorgaans niet via LCL verzonden.

Voordelen van LCL

Flexibiliteit

Je bent niet afhankelijk van het verzenden van een volle container. Dit is bijzonder geschikt voor bedrijven die kleinere zendingen hebben.

Kosten

Het verzenden per LCL kan vaak goedkoper uitkomen dan het huren van een volledige container, vooral als je niet genoeg lading hebt om de container te vullen. Je betaalt meestal per kubieke meter of per kilo, afhankelijk van de afspraken met het freight bedrijf.

Netwerk

Door de wereldwijde aanwezigheid van vele logistieke bedrijven die LCL aanbieden, kunnen bedrijven profiteren van een uitgebreid netwerk.

Nadelen van LCL

Risico van verzending

Aangezien verschillende eigenaren hun producten in één container laden, is er een risico dat, als één partij’s goederen problemen veroorzaken (bijvoorbeeld bij de douaneafhandeling), dit invloed kan hebben op alle ladingen in die container.

Tijd

LCL-zendingen kunnen soms langer duren. Dit komt omdat ze moeten worden geconsolideerd voordat de container wordt vervoerd en weer worden gelost bij de haven van bestemming.

Kosten kunnen variëren

Hoewel in sommige gevallen goedkoper kan zijn, worden de kosten berekend op basis van de omvang of het gewicht van de verzending, wat kan leiden tot variërende prijzen.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen pagina!