Apparaat compatibiliteit:

In internationale handel is het cruciaal duidelijke afspraken te maken tussen kopers en verkopers. Incoterms, afgeleid van International Commercial Terms, spelen hierbij een essentiële rol. Ze zijn gestandaardiseerde regels die vastleggen wie welke kosten en verantwoordelijkheden draagt in internationale handelsovereenkomsten. In deze blog gaan we dieper in op Incoterms en enkele veelgebruikte termen.

Wat zijn incoterms?

Incoterms zijn ontwikkeld door de International Chamber of Commerce (ICC) en zijn bedoeld om verwarring en geschillen in internationale handelsovereenkomsten te voorkomen. Ze bieden een set van algemeen erkende afkortingen en standaardclausules die specifieke verantwoordelijkheden en verplichtingen van koper en verkoper definiëren.

Deze termen worden doorgaans afgekort tot drie letters, zoals FOB, CIF, of EXW, en ze worden in overeenkomsten opgenomen om duidelijkheid te verschaffen over waar de verantwoordelijkheden liggen met betrekking tot de goederen en de plaats van bestemming.

Veelvoorkomende incoterms

Laten we eens kijken naar enkele veelgebruikte Incoterms en hun betekenis:

CPT (Carriage Paid To)

In dit geval draagt de verkoper alle kosten en risico’s tot aan de plaats van bestemming. Het transport wordt door de verkoper geregeld.

FCA (Free Carrier)

De verkoper levert de goederen aan de vervoerder die door de koper is aangewezen. De koper draagt vanaf dat moment de kosten en het risico.

CFR (Cost and Freight)

De verkoper draagt de kosten van het transport tot aan de haven van bestemming. De koper is verantwoordelijk voor het lossen van de goederen en eventuele verdere kosten.

FOB (Free On Board)

Hier draagt de verkoper alle kosten en risico’s tot het moment dat de goederen aan boord van het schip zijn geladen.

EXW (Ex Works)

De koper draagt alle kosten en risico’s vanaf het moment dat de goederen de fabriek of het magazijn van de verkoper verlaten.

CIP (Carriage and Insurance Paid To)

De verkoper draagt de kosten van het transport en verzekering tot aan de plaats van bestemming.

CIF (Cost, Insurance, and Freight)

Dit lijkt op CFR, maar omvat ook een verzekering die door de verkoper wordt betaald tot aan de haven van bestemming.

DAP (Delivered at Place)

De verkoper draagt alle kosten en risico’s tot aan de plaats van bestemming, exclusief het lossen van de goederen.

DDP (Delivered Duty Paid)

De verkoper draagt alle kosten en risico’s, inclusief douanerechten, tot aan de plaats van bestemming.

De keuze van de juiste Incoterm is van cruciaal belang om duidelijkheid te scheppen in internationale handelsovereenkomsten. Elk van deze termen heeft verschillende implicaties voor wie de kosten draagt, waar het risico overgaat en waar de levering plaatsvindt.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen pagina!

Veelgestelde vragen:

Incoterms zijn afkortingen die internationale handelsovereenkomsten definiëren. Ze beschrijven de verantwoordelijkheden en kosten van koper en verkoper met betrekking tot goederenlevering. Ze zijn belangrijk omdat ze verwarring verminderen, juridische geschillen voorkomen en duidelijkheid bieden in internationale handel.

Er zijn in totaal 11 Incoterms, maar enkele van de meest gebruikte zijn FOB, CIF, EXW, DAP, en CFR. Deze termen worden vaak in internationale handelsovereenkomsten gebruikt.

De keuze van de juiste Incoterm hangt af van factoren zoals de aard van de goederen, de transportwijze, en de wensen van de koper en verkoper. Het is essentieel om de Incoterm zorgvuldig te selecteren om verwarring en geschillen te voorkomen.

    • FOB (Free On Board): De verkoper draagt kosten en risico’s tot de goederen aan boord zijn geladen.

    • CIF (Cost, Insurance, and Freight): De verkoper draagt kosten en risico’s tot de haven van bestemming, inclusief verzekering.

    • EXW (Ex Works): De koper draagt alle kosten en risico’s vanaf het moment dat de goederen de faciliteiten van de verkoper verlaten.

FOB (Free On Board) is een van de meest gebruikte Incoterms, vooral bij maritiem transport. Het wordt vaak gebruikt voor goederen die per schip worden vervoerd.