Apparaat compatibiliteit:

Impact op etiketten

Verzendlabels: we zien ze overal. Of het nu gaat om online bestellingen of postpakketten voor op werk, ze zijn essentieel voor het verzenden van pakketten van de ene locatie naar de andere. Hoewel we misschien niet vaak nadenken over de milieuaspecten hiervan, hebben ze wel degelijk een impact op onze planeet. In dit blog zullen we daarom eens kijken naar de milieuaspecten en welke stappen we kunnen nemen om deze impact te verminderen

Productie van verzendlabels

De productie van verzendlabels is een van de grootste factoren die bijdragen aan de milieu-impact van deze labels. Er wordt namelijk veel energie en materiaal gebruikt om ze te produceren. Zo wordt er bijvoorbeeld papier gebruikt dat afkomstig is van bomen. Hoewel er bosbeheerplannen zijn om te zorgen dat deze bomen op verantwoorde wijze worden gekapt, kan de productie van papier toch leiden tot ontbossing en andere negatieve milieueffecten.

Daarnaast is de productie van verzendlabels ook energie-intensief. Dit komt doordat er veel stappen zijn bij het produceren van de labels, waaronder het drukproces, het snijden en het bevestigen van lijm op de achterkant. Het energieverbruik bij deze stappen wordt verergerd door het gebruik van grote machines.

Afval en recycling van verzendlabels

Wanneer we een verzendlabel hebben gebruikt, belandt het vaak bij het afval. Hoewel papier een recyclebaar materiaal is, worden veel verzendlabels niet gerecycled. Dit komt doordat ze vaak worden vervuild door andere materialen, zoals lijm of inkt. Daarnaast is het ook niet altijd duidelijk hoe deze labels gerecycled moeten worden, aangezien er verschillende soorten papier zijn en elk soort papier een ander recyclingproces vereist.

Milieuvriendelijke alternatieven voor verzendlabels

Gelukkig zijn er ook milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld labels gemaakt van gerecycled papier, waarbij minder energie en water wordt gebruikt dan bij de productie van labels van nieuw papier. Ook zijn er labels gemaakt van alternatieve materialen, zoals bioplastics, die biologisch afbreekbaar zijn.

Daarnaast zijn er ook digitale alternatieven voor verzendlabels. Zo kan er gebruik worden gemaakt van QR-codes of digitale verzendlabels, waarbij er geen papier of plastic nodig is. Dit kan niet alleen de milieu-impact verminderen, maar ook kosten besparen voor bedrijven en organisaties die veel verzendlabels gebruiken.