Apparaat compatibiliteit:

Een verzendlabel is een label of een etiket wat gebruikt word om te verzenden. Dit kan zijn om een brievenbuspakket, pakket of pallet te verzenden.

Op het verzendlabel zelf staat de informatie die voor de vervoerder nodig is om het pakket te bezorgen op het juiste adres.

Wat staat er allemaal op het verzendlabel?

Afleveradres ook wel bezorgadres

Het belangrijkste van het label is natuurlijk het afleveradres. Zo weet de vervoerder waar de zending afgeleverd dient te worden.

Afzender adres

Het adres van de afzender komt ook altijd op het label, mocht er iets mis gaan met het afleveren van de zending dan gaat de zending retour naar het afzendadres, daarom is het altijd goed om dit te vermelden. Bij de meeste verzendsoftware gaat dit automatisch.

Trackingnummer

Elke zending die word aangemaakt krijgt een specifiek trackingnummer van de vervoerder. Bij PostNL begint dit vaak met 3S, Bij DHL Parcel met JVGL en bij DPD met 05. Dit kan ook weer afhankelijk zijn van hoe je je zending aanmaakt.

Barcode

Naast het afleveradres en het verzendadres staat er ook een barcode op het label. Aangezien bijna alle pakketten automatisch worden gescand. Word hiervoor de barcode gebruikt. Bij het inleveren van een pakket bij een pakketpunt scannen ze ook de barcode op het label. In de Track & Trace zie je dan dat het pakket in ontvangst is genomen door de vervoerder.

Hoe ziet een verzendlabel eruit?

Hetgeen wat hierboven staat zul je op bijna elk verzendlabel wel terugvinden. Maar wel heeft elke vervoerder zijn eigen stijl in het label. Ook is het zo dat als je via een verzendplatform zoals Sendcloud verstuurt kan een label van de vervoerder er anders uit zien.

Het is belangrijk om niet zomaar je eigen stijl aan een label te hangen. Aangezien alle informatie essentieel is om een zending op het afleveradres te krijgen.

Hoe kom ik aan een label om te verzenden?

Je kan op verschillende manieren aan een verzendlabel komen. Je kan zoals eerder gezegd je webshop koppelen aan een online verzendplatform. Een verzendplatform kan koppelen aan je webshop en aan de vervoerder. Hierdoor kun je vaak met één druk op de knop een verzendlabel aan laten maken.

Je kan ook een contract rechtstreeks bij de vervoerder afsluiten of op de website van de vervoerder een label aanmaken.

Hoe print ik een label?

Een verzendlabel kun je op verschillende manieren printen. De manier waarop de meeste startende webshops printen is doormiddel van A4-stickervellen. Hiervoor hoef je geen labelprinter aan te schaffen. De A4 stickervellen kun je met elke inkjet en laser printer printen.

Een andere manier die veel word gebruikt is doormiddel van een labelprinter. Er zijn ontzettend veel labelprinters op de markt. Maar de bekendste zijn de Dymo, Zebra & Brother labelprinters.

Het grootste voordeel van de labelprinters is dat je thermisch print, dit houd in dat doormiddel van warmte je etiket bedrukt word. Hierdoor gebruik je geen inkt. Dit bespaart je onderaan de streep een hoop kosten.

De meeste bekende labelprinters zijn de Dymo 4XL en de Zebra GK420D.

Bij de Dymo 4XL kun je gebruik maken van Dymo compatible labels en bij de Zebra GK420D van de Zebra compatible labels