Apparaat compatibiliteit:

Zonder pallets zou het transporteren van goederen heel anders zijn dan we het vandaag de dag kennen. Dat komt omdat pallets de efficiëntie en veiligheid van de logistieke industrie aanzienlijk hebben verbeterd. Tegenwoordig zijn er talloze soorten pallets beschikbaar. Van houten pallets tot op maat gemaakte metalen pallets. Maar waarom zijn er nou precies zoveel soorten pallets? Wij gaan je in deze blog daar antwoord op geven! 

Wat is een pallet?

Voordat we dieper ingaan op dit onderwerp, is het misschien wel goed om te weten wat een pallet überhaupt is. Een pallet is een vlakke basisstructuur, die gebruikt wordt om goederen mee op te stapelen en vervolgens te transporteren. Pallets bestaan al sinds de tweede wereldoorlog en zijn er nu in allerlei soorten en maten. Voordat pallets uitgevonden waren werden alle goederen opgestuurd zonder dat er enige hoeveelheid, gewicht of maat op werd gegeven. Echter is dat nu, met pallets, veel simpeler geworden. 

Waar worden pallets voor gebruikt? 

Waar worden pallets voor gebruikt? Pallets worden voornamelijk gebruikt voor het transporteren van goederen over lange afstanden, opslag in bijvoorbeeld een magazijn en zelfs voor het structureren van goederen op bouwplaatsen of andere locaties. Alle pallets hebben een bepaald draagvermogen; die kunnen opgedeeld worden in twee soorten. Namelijk ‘dynamische’ en ‘statische’ draagvermogen. Een dynamisch draagvermogen is het maximale gewicht dat een pallet kan dragen als het gebruikt word om te vervoeren. Een statisch draagvermogen is het maximale gewicht dat een pallet kan dragen als de pallet stilstaat. Zo zie je statische pallets meer terug in winkels of magazijnen en dynamische pallets in bijvoorbeeld vrachtwagens of anders transportmiddelen. Pallets zijn erg makkelijk te hanteren en voor korte afstanden is een heftruck voldoende. 

Waar worden pallets van gemaakt? 

Zoals er al eerder werd vermeld zijn er talloze soorten pallets in allerlei soorten en maten. Dat betekent dus dat er ook meerdere soorten materiaal pallets zijn. Hieronder staan een aantal van de meest voorkomende materialen die worden gebruikt voor pallets: 

Houten pallets

ongetwijfeld de meest voorkomende soort pallet. Houten pallets zijn relatief goedkoop en erg gemakkelijk verkrijgbaar, daarnaast hebben ze ook nog eens een hoog draagvermogen. Echter kan hout gevoelig zijn voor breuken, splintering en er is een kans dat het wordt aangetast door insecten of schimmels. 

Plastic pallets

Hoewel ze iets duurder zijn dan houten pallets hebben plastic pallets een langere levensduur. Niet alleen dat, maar ze wegen ook nog minder en ze zijn iets duurzamer. In tegenstelling tot houten pallets zijn ze bestand tegen bacteriën. Plastic pallets hebben een iets lager draagvermogen. 

Metalen pallets

Zeker de sterkste en meest duurzame van allemaal. De metalen pallets worden gebruikt voor alleen de zwaarste goederen. Ze zijn uiteraard wel erg zwaar, wat er voor zorgt dat ze wat moeilijker te hanteren zijn in vergelijking met andere soorten pallets. Daarnaast zijn metalen pallets ook nog eens ontzettend duur. 

Kartonnen pallets

Deze pallets zijn uniek op het milieuvriendelijke vlak. Kartonnen pallets zijn namelijk volledig recyclebaar. En omdat ze van karton gemaakt zijn, zijn ze licht in gewicht en makkelijk te hanteren. Dit zorgt er wel voor dat ze een iets lager draagvermogen hebben. 

Kunststof pallets

Tot slot hebben we een unieke pallet. Deze kunststof pallets kunnen namelijk erg makkelijk in elkaar gestapeld worden. Dit kan veel ruimte besparen en is ideaal wanneer je een krap magazijn hebt. Wederom licht in gewicht. 

Wat voor soort pallets zijn er? 

Er zijn tegenwoordig zoveel pallets dat het moeilijk word om ze allemaal te benoemen in deze blog. Daarom zullen we alleen de meest voorkomende soorten pallets behandelen. Sommige pallets hebben éen bepaalde afmeting, andere hebben een keurmerk, zo zijn alle pallets uniek. Hieronder een selectie van de meest voorkomende pallets: 

Blokpallets

We beginnen met een klassieker. Als het neerkomt op houten pallets, gaat het bijna altijd om blok- of stringerpallets. Wat blokpallets onderscheidt van stringerpallets is de basisvorm. De blokpallet rust namelijk op blokken (ook wel klossen genoemd) hout op elke hoek (zie afbeelding). Vanwege deze solide basis is dit één van de meest voorkomende pallets. Wat deze pallet ook apart zet van de stringerpallet is dat de  blokpallet van alle vier kanten kan worden opgepakt door een heftruck. De basis zorgt ook voor een verhoogd draagvermogen en word gezien als een relatief duurzame pallet. 

Stringerpallets

het broertje van de blokpallet. Deze twee pallets zijn in principe bijna identiek, behalve de basis. In plaats van blokken rust de stringerpallet op zogeheten ‘stringers’. Dat zijn planken die zijn ingeklemd tussen de bovenste en onderste planken. Dat zorgt er wel voor dat de pallet maar van twee kanten kan worden opgepakt. Dit design zie je voornamelijk terug in de Verenigde Staten. Dat heeft meerdere redenen; namelijk omdat in Europa de Europallet veel word gebruikt en dat is een blokpallet, daarnaast worden stringerpallets gemaakt van hardhout dat uit Amerika komt. Dat scheelt dus weer transportkosten. 

Europallets

Deze pallets zijn niet persé speciaal in een bepaalde manier, maar de Europallet is een gestandaardiseerde pallet met bepaalde afmetingen die zijn goedgekeurd door het EPAL-keurmerk. Dit is dan ook de meest populaire pallet in Europa. De afmetingen van een Europallet zullen dan ook altijd 80 x 120 x 14 cm zijn. De Europallet heeft ongeveer een draagvermogen van 1500 kg. Daarnaast heeft de Europallet nog een voordeel; namelijk dat het als een soort van statiegeld telt. Wanneer je goederen opstuurt met een EPAL-pallet kun je die terug claimen, of het in rekening brengen. Terwijl met bijvoorbeeld wegwerp pallets dat niet het geval is. 

Displaypallets

Nogal een unieke soort pallet. De naam zegt het in principe al (Nederlands: weergave). Deze pallet is namelijk speciaal ontworpen om er mooi uit te zien, in tegenstelling tot andere pallets die voornamelijk worden gebruikt voor transport. De displaypallet heeft dan meestal ook een merknaam of een logo erop gedrukt, en is in verhouding wat kleiner. Meestal word een displaypallet neergezet in een winkel of supermarkt met bepaalde producten erop, vandaar dat het uiterlijk ook belangrijk is. Het bespaart tevens ook veel werk in zo’n winkel aangezien producten niet meer in schappen geplaatst hoeven te worden. Displaypallets kunnen van hout gemaakt zijn, maar ook van kunststof. 

CP-pallets

Oorspronkelijk alleen gebruikt om chemicaliën te vervoeren. De letters “CP” staat dan ook voor “Chemical Pallet (Nederlands: Chemische Pallet)”. Echter worden ze tegenwoordig ook gebruikt om diverse andere goederen te vervoeren. CP-pallets zijn gemaakt van hout en uiteraard zijn ze bestand tegen chemicaliën. Er zijn meerdere soorten CP-pallets die je kunt herkennen met een nummer. Zo heb je namelijk CP1, CP2, CP3 enzovoort. Elke soort CP-pallet heeft weer andere afmetingen en specificaties. Sommige hebben bijvoorbeeld opstaande randen, en sommige niet. Je kunt CP-pallets herkennen aan hun platform wat bestaat uit meer planken dan de gemiddelde pallet. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte 

Houtvezelpallets

Tot slot hebben we een goedkope pallet, maar zeker niet minder waard! De houtvezelpallet is gemaakt van, de naam zegt het al, houtvezels. Dat zijn kleine stukjes hout die vervolgens weer bij elkaar worden geperst. Wat houtvezelpallets nou anders maakt dan normale houten pallets, is dat ze ten eerste een stuk lichter zijn, dus makkelijker te hanteren. Ten tweede zijn ze goedkoper dan houten pallets. Ze zijn minder vatbaar voor bacteriën en schimmels en zijn beter schoon te maken. Daarbovenop zijn ze ook nog milieuvriendelijker! Even samengevat; de houtvezelpallet is een uitstekend, kostenbesparend alternatief voor traditionele houten pallets. Het enige nadeel is dat ze een iets lager draagvermogen hebben. 

Welke pallet kies jij? 

Bij het kiezen van een soort pallet, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften van jouw bedrijf. Hou dus goed rekening met dingen zoals draagvermogen, duurzaamheid en kosten van elk type pallet. Dan kun je de goede keuze maken voor jouw logistieke behoeften. 

Verschillende soorten pallets

Soort pallet Materiaal Keurmerk Afmetingen Dynamische belasting Statische belasting Gemiddelde prijs per stuk Stapelbaar Heftruck toegankelijk Duurzaam Gemiddeld gewicht
Stringer Hout Nee 1200 x 800 mm 1500 kg € 14,50 Ja Ja Gemiddeld 25 kg
Euro Hout Ja 800 x 1200 mm 1500 kg € 14,50 Ja Ja Gemiddeld 25 kg
Display Kunstof Nee 600 x 800 mm 1000 kg 2000 kg € 12,25 Ja Ja Gemiddeld 5,12 kg
CP Hout Nee 1000 x 1200 m 1250 kg € 7,25 Ja Ja Gemiddeld 23 kg
Houtvezel Houtvezel Nee 800 x 1200 mm 350 kg € 10,65 Ja Ja Gemiddeld 9 kg

Ongeacht wat je transporteert of misschien ergens opgeslagen hebt. Er is altijd wel een geschikte pallet voor jouw bedrijf. Heb je te maken met zware goederen? Dan zijn standaard houten blokpallets een goede keus, ze zijn misschien iets gewoontjes, maar nog steeds erg stevig en betrouwbaar. Heb je te maken met lichtere goederen en wil je graag kosten besparen? Dan zijn kartonnen- en/of houtvezelpallets de beste keus. Niet alleen ben je dan goedkoper uit, je bent ook nog eens milieuvriendelijker bezig! 

Hulp nodig?

Hopelijk ben je iets wijzer geworden van deze blog. Heb je nou toch nog vragen? Aarzel dan niet om onze klantenservice te contacten. Dat kan via de mail: klantenservice@boxstuff.nl of doe een belletje naar 0318 724 344.