Apparaat compatibiliteit:

Ophoping van vuil op de printkop komt vaak voor bij het printen met thermische transfertprinters en direct thermische labelprinters. Vuil en residu kunnen zich na verloop van tijd afzetten en ophopen op de printkop, samen met lijm van je labels. Zonder regelmatig onderhouden van je labelprinter kunnen de resten permanent worden en een “barrière” vormen tussen de printkop en uw etiketten.

Om vroegtijdige uitval van de printkop en verminderde printkwaliteit te voorkomen, en om je labelprinter goed te onderhouden, nodigen we je uit om verder te lezen in dit blog!

Reinigingsmethoden
Isopropylalcohol

Isopropyl alcohol kan gebruikt worden in de vorm van een doekje of een wattenstaafje om het oppervlak van de printkop te reinigen. Volgens Zebra® zijn wattenstaafjes de veiligste optie. U kunt de oplossing ook op een pluisvrije doek aanbrengen, maar zorg er dan wel voor dat u wrijfalcohol met een zo hoog mogelijk zuiverheidspercentage gebruikt.

Oefen een minimale druk uit tijdens het reinigen, genoeg om effectief te zijn maar niet genoeg om de printkop te beschadigen. Ga meerdere keren over de printkop voor een grondige reiniging. Laat de afdrukkop volledig drogen voordat u het afdrukken hervat.

Reinigingskaarten

Reinigingskaarten zijn een alternatieve methode. Naast het reinigen van de printkop, reinigen de reinigingskaarten ook alle opeenhopingen op de rollers van de printer. Reinigingskaarten moeten echter slechts af en toe worden gebruikt, omdat constant gebruik slijtage kan veroorzaken die de printkop na verloop van tijd kan beschadigen.

Reinigingspennen

Reinigingsstiften voor de afdrukkop zijn een geweldige optie voor eenvoudige retouches. Druk om te gebruiken de penpunt op de printkop en beweeg van links naar rechts. Gebruik indien mogelijk ook de rollers. Uw reinigingspen is ongeveer 10 keer te gebruiken, of totdat hij tekenen van vuilophoping vertoont.

Thermische ribbons met ingebouwde reiniger

Voor diegenen die geen tijd willen besteden aan het schoonmaken van de printkop elke keer dat een rol moet worden vervangen, zijn er thermische transferlinten met ingebouwde reinigers. Je installeert gewoon de nieuwe rol met aangehechte reinigingsstrip en trekt hem door om opgebouwde resten af te breken.

Deze optie is specifiek voor thermische transferprinters. Direct thermische printers gebruiken geen thermische linten en hebben daarom geen behoefte aan dit product.

Reinigingsfrequentie

Welke methode u ook gebruikt, de thermische printkop van uw printer moet elke keer worden gereinigd als u de etiketrol of het lint vervangt. Regelmatige reiniging zorgt ervoor dat u constant uitstekende afdrukresultaten krijgt en voorkomt dat de printkop voortijdig defect raakt. Zorg er dus voor dat jouw labelprinter goed wordt onderhouden.

Reinigingstips

  • Open nooit het printkopmechanisme en gebruik geen reinigingsmiddelen terwijl de printer aan staat.
  • Haal losse stofdeeltjes weg door lichtjes in het afdrukmechanisme te blazen voordat u begint met reinigen.
  • Verwijder horloges of sieraden die krassen kunnen maken op de printkop of de omringende onderdelen.
  • Raak de printkop nergens aan behalve aan de randen, zelfs de lichtste aanraking kan het glas van de printkop beschadigen.
  • Naast de bovenstaande suggesties kunt u bij de fabrikant van uw printer informeren naar een jaarlijks preventief onderhoudsprogramma. Dergelijke diensten zorgen voor een jaarlijkse controle door een expert en zullen de levensduur van je thermotransferprinter of direct thermische printer zeker verlengen.

We hopen dat dit helpt om de levensduur van je thermische printer te maximaliseren. Zolang hij het nog doet, kun je op ons rekenen om je labels van hoge kwaliteit te leveren in de vormen, maten en materialen die je nodig hebt.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen