Apparaat compatibiliteit:

Wat is een labelprinter

Een labelprinter is een speciale printer die is ontworpen om etiketten en verzendlabels mee af te drukken. Een labelprinter maakt doorgaan wel gebruik van een andere techniek dan een regulieren inkt- of laserjet printer. Waar een inkt- of laserjet printer gebruik maakt van inkt om mee af te drukken, maakt een labelprinter gebruik van hitte om een tekst of barcode zichtbaar te maken op een label. Dit wordt ook wel thermisch printen genoemd.

Waarom moet ik een labelprinter onderhouden?

Wanneer je veel gebruik maakt van een labelprinter moet je deze uiteraard ook onderhouden.

Goed onderhoud van je printer voorkomt namelijk namelijk downtime en dure reparaties. Daarnaast blijft je gegarandeerd van hoge kwaliteit labels

Ophoping van vuil op de printkop komt vaak voor bij het printen met thermische transfertprinters en direct thermische labelprinters. Vuil en residu kunnen zich na verloop van tijd afzetten en ophopen op de printkop, samen met lijm van je labels. Zonder regelmatig onderhouden van je labelprinter kunnen de resten permanent worden en een “barrière” vormen tussen de printkop en je etiketten.

Om vroegtijdige uitval van de printkop en verminderde printkwaliteit te voorkomen, en om je labelprinter goed te onderhouden. Goed onderhoudt kost namelijk maar enkele minuten.

Reinigingsmethoden

Er zijn verschillende methodes die je kunt gebruiken om je labelprinter te reinigen.

Isopropylalcohol

Isopropyl alcohol kan gebruikt worden in de vorm van een doekje of een wattenstaafje om het oppervlak van de printkop te reinigen. Volgens Zebra® zijn wattenstaafjes de veiligste optie. Je kunt de oplossing ook op een pluisvrije doek aanbrengen, maar zorg er dan wel voor dat je wrijfalcohol met een zo hoog mogelijk zuiverheidspercentage gebruikt.

Oefen een minimale druk uit tijdens het reinigen, genoeg om effectief te zijn maar niet genoeg om de printkop te beschadigen. Ga meerdere keren over de printkop voor een grondige reiniging. Laat de afdrukkop volledig drogen voordat je het afdrukken hervat.

Reinigingskaarten

Reinigingskaarten zijn een alternatieve methode. Naast het reinigen van de printkop, reinigen de reinigingskaarten ook alle opeenhopingen op de rollers van de printer. Reinigingskaarten moeten echter slechts af en toe worden gebruikt, omdat constant gebruik slijtage kan veroorzaken die de printkop na verloop van tijd kan beschadigen.

Reinigingspennen

Vaak biedt de fabrikant van de labelprinter ook reinigings pennen of reinigings stiften aan. Deze pennen beschikken over een reinigingsvloeistof waarmee je eenvoudig de printkop kunt schoonmaken. De vloeistof in de pen is ontworpen om vuil, vet, inktresten en andere verontreinigingen op te lossen zonder de gevoelige onderdelen van de printkop te beschadigen.

Reinigingspennen van Zebra

Druk eenvoudig de punt van de pen op de printkop van de labelprinter en veeg van links naar rechts.

Na het aanbrengen van de reinigingsvloeistof met de pen laat je deze enkele minuten inwerken om de opgebouwde verontreinigingen af te breken. Vervolgens gebruik je een zachte, pluisvrije doek of een speciale reinigingsdoek om de printkop zachtjes droog te deppen of de opgeloste verontreinigingen weg te vegen. Het is belangrijk om zachtjes te werken om beschadiging van de printkop te voorkomen.

Wij raden aan om bij elke wisseling van de rol de printer doormiddel van de stift te reinigen.

Thermische ribbons met ingebouwde reiniger

Voor diegenen die geen tijd willen besteden aan het schoonmaken van de printkop elke keer dat een rol moet worden vervangen, zijn er thermische transferlinten met ingebouwde reinigers. Je installeert gewoon de nieuwe rol met aangehechte reinigingsstrip en trekt hem door om opgebouwde resten af te breken.

Deze optie is specifiek voor thermische transferprinters. Direct thermische printers gebruiken geen thermische linten en hebben daarom geen behoefte aan dit product.

Reinigingsfrequentie

Welke methode je ook gebruikt, de thermische printkop van je printer moet elke keer worden gereinigd als je de etiketrol of het lint vervangt. Regelmatige reiniging zorgt ervoor dat je constant uitstekende afdrukresultaten krijgt en voorkomt dat de printkop voortijdig defect raakt. Zorg er dus voor dat jouw labelprinter goed wordt onderhouden.

Reinigingstips

  • Open nooit het mechanisme rondom de printkop en gebruik geen reinigingsmiddelen terwijl de printer aan staat.
  • Haal losse stofdeeltjes weg door lichtjes in het afdrukmechanisme te blazen voordat je begint met reinigen.
  • Verwijder horloges of sieraden die krassen kunnen maken op de printkop of de omringende onderdelen.
  • Raak de printkop nergens aan behalve aan de randen, zelfs de lichtste aanraking kan het glas van de printkop beschadigen.
  • Naast de bovenstaande suggesties kun je bij de fabrikant van uw printer informeren naar een jaarlijks preventief onderhoudsprogramma. Dergelijke diensten zorgen voor een jaarlijkse controle door een expert en zullen de levensduur van je thermotransferprinter of direct thermische printer zeker verlengen.

We hopen dat dit helpt om de levensduur van je thermische printer te maximaliseren. Zolang hij het nog doet, kun je op ons rekenen om je labels van hoge kwaliteit te leveren in de vormen, maten en materialen die je nodig hebt.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen