Apparaat compatibiliteit:

Wanneer je producten inkoopt zul je te maken hebben met onderhandelingen. In deze onderhandelingen wordt er in eerste instantie gevraagd hoeveel stuks je van iets wilt inkopen. Daarbij komt altijd de Minimum Order Quantity (afgekort MOQ) kijken. Maar waarom is deze MOQ er precies? En hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Wat betekent de afkorting MOQ?

MOQ staat voor “Minimum Order Quantity,” wat letterlijk vertaald kan worden als de “minimale bestelhoeveelheid.”
Deze term verwijst naar de minimale hoeveelheid producten die je bij een leverancier of fabrikant af moet nemen om te kunnen bestellen. Je kunt het zien als een soort onderste staffel.

Het kan namelijk zijn dat dit een minimale hoeveelheid is die de fabrikant nodig heeft om de productiekosten eruit te halen.

Vaak zijn het producten die speciaal zijn aangepast of gemaakt worden naar jouw specifieke behoefte. Denk hierbij aan het drukken van gepersonaliseerde dozen of andere gepersonaliseerde zaken.

Voordelen van een hoge minimum bestelhoeveelheid

Minimale administratie, orderverwerking en voorraadkosten

Doordat je in 1 keer groter inkoop heb je minderwerk aan administratie en kosten voor order en voorraad kosten.

Minder risico op stock-outs

Door groter in te kopen heb je logischer ook meer voorraad staan. Doordat je veel voorraad hebt hoef je je geen zorgen te maken dat je voorlopen misgrijpt doordat de voorraad ineens op is.

MOQ en kleine bedrijven

Als klein of net startend bedrijf valt het vaak niet mee om direct aan (hoge) MOQ eisen te kunnen voldoen. Je moet een risico nemen door in 1 order een groot aantal artikelen te moeten kopen wat dus ook weer een impact heeft op je middelen.
Deze impact is groter op kleinere bedrijven dan op grote bedrijven.
Naast het risico en de impact op middelen kan het als kleine onderneming ook lastig zijn om alle spullen op te slaan.

Als kleine onderneming moet je daarom creatief zijn om een oplossing voor de hoge minimale bestelwaarde te vinden. Sommigen zoeken voor specifieke producten verschillende leveranciers of producenten die eventueel bereid zijn om kleinere bestelaantallen te accepteren.

Kleine bedrijven kunnen ook overwegen om samen te werken met andere ondernemingen in een vergelijkbare situatie, waarbij ze gezamenlijk een grotere bestelling plaatsen om aan de Minimum Order Quantity te voldoen, en de producten vervolgens onderling verdelen.

Wat als je slecht enkele items voorraad nodig hebt?

Doorgaans zijn MOQ eisen of regels niet in beton gegoten. Als je eerst met een kleinere hoeveelheid wilt testen dan is dit vaak ook mogelijk. Je kunt dan samples ontvangen waarmee je de producten, maar ook de markt kunt ontdekken. Houdt er dan wel rekening mee dat je bij test bestellingen geen personalisatie mogelijkheden zult hebben.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen pagina!