Apparaat compatibiliteit:

ZPL staat voor Zebra Programming Language en is de paginabeschrijvingstaal van Zebra Technologies. Maar wat is eigelijk ZPL?

Terug naar de basis

Voordat je wilt begrijpen wat Zebra Programming Language is en inhoudt moeten we terug naar de basis; hoe werken en communiceren printers eigelijk? Voor de opmaak van het A4’tje wat afdruk is een programeercode ontwikkeld. Deze programmeertaal voor printers wordt ook wel de PDL (Page Description Language) genoemd. PDL beschrijft aan de hand van code’s de instellingen van lettertype, papiergrote en nog veel veel meer.

Doormiddel van deze programeertaal weet dus jouw printer precies welke opmaak jouw bestand moet hebben.

Wat is ZPL dan?

ZPL is een afleide van PDL en is de eigen Page Description Language van Zebra. Doormiddel van deze technologie weet jouw Zebra labelprinter dus precies hoe jouw label of verzendlabel opgemaakt dient te worden.

Andere functies ZPL

Naast dat ZPL gebruikt wordt voor het beschrijven van de opmaak van labels en barcodes, kan ZPL ook gebruikt worden voor het ocntroleren van diverse printerfuncties en het instellen van bepaalde printinstellingen zoals de labelbreedte en de afdruksnelheid. Het is ook mogelijk om variabelen en conditionele statements te gebruiken in ZPL om meer complexe labelindelingen te maken.

Doorgaan zul je als gebruiker niet of niet veel in aanraking komen met de programmeertaal en zeker niet met de code. Je kunt het wel tegenkomen in pakketten waarbij je een Zebra Labelprinter zoals de Zebra GK420D in wilt intergreren. Vaak krijg je dan de vraag of je de barcodes of labels wilt laten afdrukken in ZPL. Zo kan je Zebra printer deze perfect en snel afdrukken.

Misschien een open deur, maar let erop dat deze taal enkel voor Zebra printer van toepassing is. Een andere printer zoals de Dymo 4XL zal niet met de taal overweg kunnen.

Meer te weten komen of zelf in ZPL gaan programmeren? Lees er meer over in de ZPL handleiding van Zebra of neem contact met ons op via: klantenservice@boxstuff.nl.