Apparaat compatibiliteit:

In de wereld van verpakkingen zijn luchtkussen enveloppen tegenwoordig een populaire keuze. Maar wat zijn luchtkussenenveloppen eigenlijk? In deze blog zullen we deze vraag beantwoorden en een inzicht geven in dit handige en veelzijdige verpakkingsmateriaal.

Alles over luchtkussen enveloppen

Luchtkussen enveloppen, ook bekend als bubbelenveloppen, zijn speciaal ontworpen verpakkingsmaterialen die zorgen dat producten veilig en beschermd verzenden worden. Ze bestaan uit een buitenlaag van kraftpapier met een binnenlaag van luchtkussentjes die gebruikt worden als een beschermende laag.

Kraftpapier is een stevig en duurzaam soort papier dat wordt geproduceerd uit houtpulp. Het is vernoemd naar het Duitse woord “kraft”, wat “kracht” betekent, vanwege de sterke eigenschappen ervan. Het papier wordt gemaakt door de houtvezels langdurig onder hoge druk te koken, waardoor ze sterker worden en een hogere dichtheid krijgen.

De luchtbubbels in de enveloppen spelen een belangrijke rol bij het beschermen van de inhoud tijdens het transport. Ze absorberen schokken en bieden een dempend effect, waardoor het risico op beschadiging van de verzonden items wordt verminderd. Daarnaast zijn luchtkussen enveloppen erg licht van gewicht, waardoor ze de verzendkosten helpen verlagen. Deze enveloppen zijn verkrijgbaar in verschillende maten en zijn geschikt voor het verzenden van diverse items, van kleine elektronische apparaten tot gevoelige documenten.

Luchtkussenenveloppen zijn niet alleen beschikbaar in verschillende formaten en kleuren, maar dankzij de noppenfolie bieden ze ook essentiële bescherming aan kwetsbare producten tijdens transport en opslag.

Deze verpakkingsoplossingen zijn niet alleen praktisch, maar ook eenvoudig te gebruiken. De meeste luchtkussen enveloppen hebben een zelfklevende sluiting, waardoor extra tape of lijm overbodig is. Dit bespaart tijd en moeite bij het verpakken van de producten. Bovendien zijn veel luchtkussen enveloppen tegenwoordig milieuvriendelijk omdat ze gemaakt worden van gerecyclede materialen

Verschillende maten enveloppen

Bij het kiezen van de juiste maat luchtkussen envelop is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen van het te verzenden item. Zorg ervoor dat het item goed in de envelop past zonder te strak te zitten, om beschadiging te voorkomen.

Afmetingen Code
100 x 165 mmA11
120 x 220 mmB12
150 x 220 mmC13
180 x 265 mmD14
220 x 265 mmE15
220 x 340 mmF16
230 x 340 mmG17
270 x 360 mmH18
Alle bubbel enveloppen hebben een dikte van 50 mm.

Hoe werken bubbelenveloppen?

Bubbel enveloppen werken op een eenvoudige maar effectieve manier. Wanneer het product in de envelop wordt geplaatst en wordt gesloten, creëren de luchtkussens een beschermende laag rondom het item. Deze twee lagen helpen het product beter beschermd te zijn tegen stoten, vallen en andere vormen van impact tijdens het transport.

De luchtkussentjes in de enveloppen zijn ontworpen om schokken op te vangen en te verspreiden, waardoor de krachten die op het verzonden item worden uitgeoefend, worden verminderd. Dit vermindert het risico op beschadiging , vooral bij kwetsbare of breekbare producten.

De kosten van brievenbuspost

Om als brief als brievenbuspost beschouwd te worden zijn er een aantal eisen waar deze aan moet voldoen. Als eerste heeft een brief de maximale afmetingen van 38 bij 26,5 cm en is minimaal 14 bij 9 cm. Daarnaast mag een brief niet dikker zijn dan 3,2 cm en niet meer wegen dan 2 kg aangezien deze anders niet door de brievenbus past. De kosten van een brief worden bepaald aan de hand van het gewicht van de post. PostNL past (vaak) jaarlijks de tarieven aan van brievenbuspost; zo ook voor 2023. De volgende kosten zijn momenteel geldig:

Gewicht Kosten per brief
20 – 50 gram€2,02
50 – 100 gram€3,03
100 – 350 gram€4,04
350 gram – 2 kg€4,55

Verder zijn er extra commissies die je moet betalen als je jouw post met spoed wilt versturen of het bezorg adres in het buitenland ligt.

Voordelen van luchtkussen enveloppen:

Bescherming

Het belangrijkste voordeel van luchtkussen enveloppen is de bescherming die ze bieden. Ze minimaliseren het risico op beschadiging tijdens het verzenden, vooral bij breekbare of kwetsbare producten.

Lichtgewicht

Luchtkussen enveloppen zijn licht van gewicht, wat gunstig is voor de verzendkosten. Het gebruik van zwaardere verpakkingsmaterialen kan de verzendkosten verhogen, maar met luchtkussen enveloppen kun je besparen op de totale verzendkosten.

Ruimtebesparend

Deze enveloppen zijn plat wanneer ze niet in gebruik zijn, wat betekent dat ze weinig opslagruimte innemen. Dit is vooral handig voor bedrijven die beperkte opslagruimte hebben.

Eenvoudig te gebruiken

Luchtkussen enveloppen hebben meestal een zelfklevende sluiting, waardoor ze gemakkelijk te verzegelen zijn zonder extra tape of lijm. Dit bespaart tijd en moeite bij het verpakken van producten.

Milieuvriendelijkheid

Veel enveloppen zijn tegenwoordig gemaakt van gerecyclede materialen, zoals gerecycled papier en gerecyclede kunststoffen voor de luchtkussentjes. Hierdoor zijn ze een milieuvriendelijkere keuze dan sommige andere verpakkingsmaterialen. Het is echter belangrijk om de specificaties van de enveloppen te bekijken om er zeker van te zijn dat ze aan de gewenste milieunormen voldoen.

Tip! Lees ook ons blog: Milieuaspecten van verzendlabels: zo verminder je de impact op onze planeet