Apparaat compatibiliteit:

BPA-vrije etiketten

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar een mens heeft eigenlijk doorlopend contact met Bisfenol A, kortweg BPA. Deze chemische stof komt voor in een waslijst aan producten: bouwmaterialen, elektronica, plastic flessen, (voedsel)verpakkingen, implantaten, infuusapparatuur, speelgoed en… inkt en thermisch papier. BPA is een van de meest geproduceerde chemicaliën ter wereld, wereldwijd meer dan 2 miljoen ton per jaar.

Omdat er aanwijzingen zijn dat ‘blootstelling aan BPA mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen’ (bron: RIVM) heeft de Europese Unie de normen voor blootstelling aan BPA aangescherpt. De eerste aanscherpingen dateren al van 2014 en 2015. Eén van de meer recente maatregelen heeft betrekking op thermisch papier. Dit moet sinds 2 januari 2020 BPA-vrij zijn.

In de detailhandel wordt thermisch papier veel gebruikt voor bijvoorbeeld weegschaaletiketten en kassabonnen. BPA is in thermische etiketten de kleurontwikkelaar in het papier. De stof zorgt dus voor het leesbaar maken van de teksten. Inmiddels hebben fabrikanten meer duurzame alternatieven voor deze ontwikkelaar toegepast.

Het spreekt voor zich dat Boxstuff al sinds de inwerkingtreding van de nieuwe regels uitsluitend BPA-vrije etiketten verkoopt. Dus ook de verzendlabels en verzendetiketten, bijvoorbeeld die voor de populaire Dymo en Zebra labelprinters. Goed om te weten: veel etiketten zijn gemaakt van FSC-papier waarvan de grondstof afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.