Apparaat compatibiliteit:

Thermische labels zijn erg belangrijk voor bedrijven, zowel groot als klein, en in verschillende sectoren. Je kunt ze snel thuis printen en ze zijn zo stevig dat ze vaak jaren meegaan zonder slijtage. Dit maakt ze perfect voor productidentificatie, tracking, verzending en meer.

Er zijn twee populaire thermische labelsoorten waar bedrijven uit kunnen kiezen: fanfold labels en rol labels. In dit artikel gaan we dieper in op de eigenschappen, voordelen en beperkingen van zowel fanfold labels als rol labels, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken voor jouw labelbehoeften.

Wat zijn Fanfold labels?

Fanfold labels zijn thermische labels in een formaat dat bestaat uit een doorlopend vel labels dat in een zigzag- of accordeonpatroon is gevouwen. De labels zijn meestal verbonden door perforaties, waardoor ze gemakkelijk van elkaar gescheiden kunnen worden.

Fanfold labels komen in stapels en liggen achter de thermische printer. De labels worden via een gleuf aan de achterkant van de printer gevoerd en komen aan de voorkant eruit als ze worden geprint.

Voordelen van Fanfold labels

Eenvoudig opslaan

Het doorlopende vel van fanfold labels kan gemakkelijk worden vervoerd en opgeslagen. Ze nemen weinig opslagruimte in beslag en kunnen eenvoudig op een compacte manier worden opgestapeld.

Bovendien stapelen de labels zichzelf op als ze aan de voorkant van de printer eruit komen. Dit betekent dat je de printer onbeheerd kunt achterlaten terwijl je labels worden geprint en meestal terugkomt bij een netjes gevouwen stapel geprinte labels.

Prijsvoordeel en minder afval

Fanfold labels zorgen voor minder verspilling omdat je geen extra rol voor de kern nodig hebt. Dit kan kosten besparen, vooral als je veel labels nodig hebt.

Omdat ze simpelweg gevouwen zijn, zijn ze goedkoper om te maken dan rol labels. Dus, ze zijn ook goedkoper voor de koper. En omdat ze minder afval veroorzaken, zijn ze beter voor het milieu.

Tip! Lees ook ons blog: Milieuaspecten van verzendlabels: zo verminder je de impact op onze planeet

Nadelen van fanfold labels

Fanfold labels hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen:

  • Door de manier waarop ze gevouwen zijn, zijn er beperkingen in grootte en vorm. Dit is niet altijd handig voor alle soorten labels.
  • Soms kunnen er tijdens het printen problemen ontstaan met hoe de labels uitgelijnd zijn. Dit kan de kwaliteit beïnvloeden, vooral als je net begint met het gebruik van deze labels.

Wat zijn labelrollen?

Rol labels, zoals je al kunt raden, zijn labels op een rol. Ze zijn er in verschillende hoeveelheden, kerngroottes en labelmaten/vormen. Afhankelijk van je printer kun je zo’n rol in de printer plaatsen, of je hangt hem buiten de printer en voert de labels via de achterkant in.

Voordelen van labelrollen.

Veelzijdigheid in labelgrootte, vorm en materiaal

Rol labels zijn beschikbaar in een breder scala aan maten, vormen en materialen. Dit betekent dat je precies het juiste label kunt kiezen dat past bij jouw specifieke behoefte. Of je nu een ongewoon formaat, een specifieke vorm of een bepaald materiaal nodig hebt, met rol labels heb je meer opties tot je beschikking.

Hoge afdruksnelheid

Dankzij het doorlopende rolformaat kunnen labels in hoog tempo worden geprint. Dit is ideaal voor bedrijven of situaties waarin grote hoeveelheden labels snel nodig zijn. Het bespaart tijd en verhoogt de productiviteit, vooral bij grootschalige labeltaken.

Uitlijning

Een van de voordelen van rol labels is hun strakke en compacte vorm. Hierdoor blijven ze goed op hun plek tijdens het printen. Dit vermindert de kans op uitlijningsfouten, wat betekent dat elk label er professioneel en consistent uitziet, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over verschuivingen of onnauwkeurigheden.

Nadelen van rollenlabels

Echter, rol labels hebben ook bepaalde beperkingen:

  • In vergelijking met fanfold labels kunnen de kosten voor rol labels vooraf hoger zijn. Ze kunnen ook meer afval produceren dan fanfold labels, omdat rollen gebruik maken van achterkanten en kernen voor de labels.
  • Door hun omvangrijke vorm nemen labelrollen over het algemeen meer opslagruimte in beslag.
  • Als jouw printermodel niet vereist dat de rol binnenin wordt geplaatst, moet je een labelhouder kopen. Deze houdt de rol op zijn plaats terwijl de labels worden geprint.

Factoren om te overwegen bij het kiezen tussen fanfold en rol labels

Er zijn verschillende factoren waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen fanfold labels en rol labels:

Labelvereisten en toepassingsscenario’s

Beoordeel de specifieke behoeften van je labeltoepassing, zoals labelgrootte, vorm, materiaal en productievolume.

Kostenoverwegingen

Analyseer de initiële kosten, materiaalgebruik en mogelijk afval bij elk labeltype, en denk na over de financiële impact op de lange termijn.

Efficiëntie van printen en productie

Beoordeel de printsnelheid, nauwkeurigheid en hoe makkelijk het is om te integreren met bestaande apparatuur om te bepalen welk formaat het beste past bij je productieprocessen.

Opslagruimte

Denk na over hoeveel ruimte je hebt om je labels op te slaan.

Compatibiliteit met labelapparatuur

Bepaal of je labelprinter goed werkt met zowel fanfold als rol label formaten, om een soepele werking te garanderen.

De keuze tussen fanfold labels en rol labels hangt af van jouw specifieke labelbehoeften. Zowel het fanfold als het rolformaat hebben unieke eigenschappen en voordelen die geschikt kunnen zijn voor jouw bedrijf en die alles in het algemeen soepeler kunnen laten verlopen.