Apparaat compatibiliteit:

Het importeren van goederen via verschillende transportmethoden, zoals lucht, zee, trein of truck, kan een uitdagende en complexe onderneming zijn. Van douanevoorschriften en documentatie tot vrachtvervoer en logistiek beheer, er zijn talloze aspecten waar je rekening mee moet houden.

Dit is waar een forwarder, ook wel Feight forwarder of expediteur in het spel komt. Een forwarder is een cruciale schakel in de internationale handel en kan bedrijven en individuen aanzienlijke voordelen bieden bij het importeren van goederen. Niet alleen kunnen ze de logistieke rompslomp uit handen nemen, maar ze kunnen ook kosten besparen door jouw goederen te bundelen met die van andere klanten.kkelijken.

Wat doet een forwarder

Een forwarder is een dienstverlener die verantwoordelijk is voor het organiseren, beheren en stroomlijnen van het logistieke proces van goederen tussen twee plaatsen. De taken van een forwarder omvatten onder andere:

Transport Coördinatie

Een forwarder speelt een cruciale rol bij het coördineren van transport. Afhankelijk van de gekozen incoterm zorgt de forwarder bijvoorbeeld dat goederen worden afgehaald bij de fabriek en bij de haven worden afgeleverd. Ook moeten de goederen na het lossen van de boot bezorgd worden ergens in het land. Ook dit verzorgt de forwarder.

Opslag en voorraadbeheer

Forwarders beheren opslagfaciliteiten en voorraden, waardoor ze de vraag van klanten kunnen bijhouden en ononderbroken leveringen kunnen garanderen. Dit optimaliseert de logistieke keten en zorgt voor een snelle reactie op bestellingen.

Douaneafhandeling

Forwarders nemen de verantwoordelijkheid voor douaneformaliteiten in internationale e-commerce. Ze zorgen dat goederen zonder vertraging de grenzen passeren, voorkomen juridische complicaties en minimaliseren onvoorziene kosten.

Risicobeheer

Forwarders spelen een sleutelrol in het minimaliseren van risico’s in e-commerce. Ze zorgen voor verzekeringen, stellen solide transportplannen op en identificeren potentiële problemen. Hierdoor blijft de logistieke keten betrouwbaar en intact, wat de klanttevredenheid in e-commerce bevordert.

Waarom een forwarder?

Waarom zou je gebruik maken van een forwarder terwijl je ook zelf de zending kunt regelen?

Forwarders kunnen voor eenaanzienlijke kostenbesparingen zorgen, ondanks dat hun diensten gepaard gaan met kosten. Dit komt doordat ze vracht van verschillende klanten kunnen samen voegen in 1 zending. Zijn er bijvoorbeeld 5 verschillende klanten die willen verzenden van China naar Nederland, dan kan een forwarder dit tot 1 zending samenvoegen waardoor de kosten per klant lager zijn.

Persoonlijk zou ik altijd wanneer je een zending klaar hebt staan in China verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Het kan zijn de de een net goedkoper kan uitvallen dan de ander doordat er meerdere zending samen te voegen zijn. Vergeet daarbij niet dat er verschillende manieren zijn om je zending van plek B naar plek B te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld per boot, trein, vrachtwagen of vliegtuig. Een forwarder kan dit alles gemakkelijk voor je uitzoeken en je de beste optie aanbieden.

Ons advies is om bij zware grote goederen te kijken naar zeevracht. Dit is vaak goedkoper dan alternatieven zoals luchtvracht of per trein. Tip van ons: bevatten je producten schroeven? Kijk dan uit met verzending met de trein. Door het trillen kunnen schroefjes uit zichzelf losdraaien waardoor je producten los aankomen.

Ook moet je de complexiteit van het gehele proces niet onderschatten. Het regelen van vervoer naar departure haven, de inklaring, eventuele vekeringen en nog veel meer. Er komt veel bij kijken dus is kennis en ervaring er van belang. Hierdoor ben je niet alleen minder tijd kwijt, maar loopt het proces ook veel sneller waardoor de goederen sneller voor de deur staan.

Een ander belangrijk aspect is risicobeheer. Forwarders dragen bij aan het minimaliseren van risico’s door verzekeringen af te sluiten en nauwgezet te plannen om verlies of schade aan goederen te voorkomen.

Added-value services van een freight forwarder

Bedrijven hebben naast hulp met impoteren vaak ook nog op andere manier hulp nodig bij zendingen. In veel gevallen kan een forwarder hier ook in ondersteuning. Denk hierbij aan:

  • Opslag van goederen
  • Verpakken of ompakken van goederen
  • Gekoelde levering en/of opslag

Voordelen van expediteurs

  • Freight forwarders kunnen scherpe prijzen aanbieden door vracht van an andere klanten samen te voegen. Hierdoor is één volle containerlading met de lading van meerdere klanten mogelijk. Dit zorgt er dan ook voor dat de uiteindelijke vrachtkosten voor een less container load (LCL) kunnen worden verlaagd.
  • Expediteurs zijn gespecialiseerd in een specifieke dienst, transportwijze of markt. Hierdoor kan het bedrijf zelf kiezen welke diensten de expediteur moet afhandelen. Dit geeft het bedrijf op zijn beurt meer controle over de afhandeling van hun zending.
  • Kennis en expertise zijn cruciaal bij het importeren of exporteren van producten. Deze werkzaamheden worden uitgevoerd via het douane-inklaringsproces. Expediteurs beschikken over de meest actuele informatie over douaneregelgeving. Door actuele kennis en ervaring kan het inklaringsproces snel worden uitgevoerd.

Nadelen van expediteurs

  • Vaak zijn expeditiediensten niet de exploitanten van het transport dat de lading vervoert. Om deze reden is hun invloed op wat er aan boord van het schip, de treinwagon, de vrachtwagen of het vliegtuig gebeurt minimaal. Bovendien is hun deelname aan de transportstappen doorgaans volledig hands-off.
  • Het verlies van producten is een harde realiteit bij sommige verzendprocessen. Vertrouwen stellen in een expediteur die alle verzendingen afhandelt, kan leiden tot verlies van controle over de supply chain. Als de expediteur oog heeft voor details, gaat het goed. Maar onbekwaamheid kan grote schade aanrichten aan zendingen en tot eventuele verliezen leiden.

Boxstuff E-commerce Termen

Wil je meer weten over e-commerce of heb je nog meer vragen? Lees dan al onze artikelen over dit onderwerp op onze E-commerce Termen pagina!